![هر آنچه باید درباره تنگی رگ های عروق قلبی بدانید](/media/articles_image/2024/01/11/%D8%AA%D9%86%DA%AF%DB%8C_%D8%B1%DA%AF_%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%B9%D8%B1%D9%88%D9%82_%D9%82%D9%84%D8%A8%DB%8C-%D8%AF%DA%A9%D8%AA%D8%B1_%D9%85%DB%8C%D9%86%D8%A7_%D8%AC%D8%A7%D9%85%D9%84%D9%88.webp)
هر آنچه باید درباره تنگی رگ های عروق قلبی بدانید
تنگی رگ های عروق قلبی
یکی از شایع ترین بیماری های قلب و عروق، تنگی رگ های عروق کرونر یا همان رگ های خون رساننده به قلب است. تنگی این رگ ها می تواند منجر به نارسایی قلبی، ایست ناگهانی قلب و سکته قلبی شود. هر آنچه که باید درباره این بیماری بدانید، در ادامه مقاله ذکر شده است. من دکتر مینا جاملو به 4 پرسش شایع درباره ی تنگی رگ های عروقی پاسخ داده و شما را با این بیماری پرخطر آشنا خواهم کرد.
آیا علت درد قفسه سینه همیشه مربوط به تنگی رگ های عروق قلبی است؟
طبق اطلاعات آماری دقیق و جدید 42% مراجعه کنندگان با درد قفسه سینه به بخش اورژانس، مبتلا به بیماری هایی مربوط به معده و مری می باشند. 31% از افراد مراجعه کننده با درد قفسه سینه، دردشان به دلیل تنگی رگ های قلب یا درد ایسکمی قلبی است. 28% از افراد دردشان مربوط به درد عضلات و استخوان ها و 4% دردشان به دلیل درد پریکاردیت یا التهاب پرده دور قلب می باشد.
تنگی رگ های قلب چگونه به وجود می آید؟
تنگی رگ های عروق قلبی، در واقع یک برجستگی در دیواره رگ قلب است. بدین صورت که این برجستگی حاوی LDL یا چربی بد اکسیده شده می باشد. این چربی توسط ماکروفاژها و سلول های خونی، احاطه شده و یک التهاب مزمن و یک برجستگی را در دیواره رگ ایجاد می کند. این التهاب و برجستگی منجر به تنگی رگ های قلب می شود. گاهی اوقات عواملی وجود دارند که باعث می شوند برجستگی ایجاد شده در داخل دیواره رگ پاره شود. با پارگی برجستگی، محتویات چربی وارد خون شده و به دنبال آن لخته ایجاد می شود، که این اتفاق سکته قلبی را به همراه خواهد داشت.
درد قفسه سینه ای که مربوط به تنگی رگ های عروق قلبی است چه خصوصیاتی دارد؟
علائم تنگی رگ های عروق قلبی، اصولا به صورت درد در بازوی چپ و حتی در هر دو بازو، شانه، گردن و فک تحتانی خود را نشان می دهد. برخی از بیماران از تیر کشیدن پشت شکایت می کنند. احساسی که مریض عنوان می کند به صورت یک احساس فشار و سنگینی روی قلب می باشد. البته این درد می تواند به اشکال دیگر نیز خودش را بروز دهد که ما به آن معادل های آنژینی می گوییم. معادل های آنژینی یعنی اینکه درد می تواند خودش را به صورت تهوع، سوء هاضمه، تعریق، احساس گیجی، تنگی نفس، آروغ زدن و سکسکه نشان دهد. یعنی بیمار اصلا درد نداشته باشد و سوزش سر دل یا این معادل های آنژینی را داشته باشد. دردهایی که نگران کننده هستند، اکثرا دردهایی هستند که بین 10 تا 20 دقیقه و یا بالای 30 دقیقه طول می کشند و باید جدی گرفته شوند. درد های زیر 10 دقیقه نیز باید جدی گرفته شده و حتما بررسی شوند. درد بیمار با یک نوار قلب، اکو، تست ورزش و تست های غیر تهاجمی مثل اسکن هسته ای، استرس اکو و سیتی آنژیوگرافی تشخیص داده شده و قطعی می شود. درد قفسه سینه که مربوط به تنگی رگ ها می باشد، به صورتی است که با فعالیت بیشتر شده و با استراحت و مصرف تی ان جی بهبود می یابد.
چه افرادی بیشتر در معرض این بیماری قرار می گیرند ؟
افرادی که مبتلا به دیابت و فشار خون هستند و همچنین در افراد سیگاری، نگرانی بیشتری وجود خواهد داشت. در این افراد باید درد قفسه سینه را بسیار جدی گرفت و به سرعت بررسی کرد. یک نکته خیلی مهم درباره افراد سیگاری این است که یکی از علل شایع درگیری رگ قلبی در جوان ها، مصرف سیگار است. افرادی که نارسایی کلیوی دارند، افرادی که در خانواده سابقه بیماری قلبی دارند، بیشتر در معرض این بیماری قرار می گیرند.
تنگی رگ های عروق قلبی در مردان زیر 50 یا 55 سال با درگیری قلبی و یا خانم های زیر 60 یا 65 سال با درگیری قلبی، ریسک خانوادگی محسوب می شود. چاقی و BMI بالای 30، خودش یک عامل خطر محسوب می شود. افرادی که قبلا دچار سکته قلبی و حتی سکته مغزی شده، افرادی که ایسکمی و یا نرسیدن خون به اندام های تحتانی دارند، در معرض حوادث قلبی بالاتری قرار دارند. افراد مصرف کننده الکل و افرادی که بیماری های اتو ایمیون (Autoimmune) مثل آرتریت روماتوئید و لوپوس دارند و همچنین افرادی که واسکولیت (بیماری التهاب دیواره رگ) دارند، بیشتر در معرض خطر بیماری های قلبی و عروقی قرار می گیرند.
تنگی رگ های عروق قلبی ممکن است در برخی از افراد دردی را ایجاد نکند. این افراد شامل دیابتی ها، افراد مسن، زنان و مصرف کنندگان تریاک و مواد مخدر می شوند. چنین افرادی ممکن است هیچ دردی را در قفسه سینه حس نکنند. در بررسی اکو این افراد مشخص می شود که بیمار بدون اینکه متوجه شود، دچار سکته قلبی شده است . تشخیص درست و دقیق می تواند از بروز این بیماری جلوگیری کند. مصرف داروهای مناسب تحت نظر پزشک متخصص به درمان و بهبود بیماری کمک خواهد کرد.